GoPro: actiecamera's

GoPro is een fabrikant van 'actiecamera's'. Dat zijn kleine, lichte en spatwaterdichte camera's zonder veel toeters en bellen, die dankzij de extreme groothoekstand ook zeer geschikt zijn voor opnames tijdens bijvoorbeeld een parachutesprong of skiafdaling. Het aandeel GoPro (code GPRO) heeft het de laatste jaren goed gedaan en het bedrijf is op de beurs nu 5 miljard dollar waard. Op 38 dollar doet het aandeel nu 18,1 keer de voor 2016 verwachte winst, maar die winst groeit de komende jaren naar verwachting met circa 16 procent per jaar. Met een camera-drone kunnen prachtige opnames worden gemaakt. Zo kan je via de app een begin- en een eindpunt aangeven, waarna de drone het traject automatisch aflegt, en ervoor zorgt dat de camera bijvoorbeeld op een bepaald punt gericht blijft. De camera kan ook handmatig in elke richting worden bewogen, zonder dat hierdoor de vlucht van de drone wordt verstoord. Ook fraai is de `orbit' modus, waarbij de drone in een cirkel rond een object vliegt. Geen cameraman ter wereld heeft een vastere hand. Op YouTube staan tientallen prachtige filmpjes, bijvoorbeeld van een vlucht rond de Dom in Utrecht in de mist.
TomTom Het Nederlandse TomTom stapte in 2015 ook in de markt voor actiecamera's met de `TomTom Bandit'. Dit apparaat heeft een ingebouwde mediaserver waardoor filmpjes niet eerst naar een pc hoeven te worden overgezet, maar direct te bekijken zijn in de bijbehorende smartphone-app. TomTom werd groot met navigatieapparatuur. Het bedrijf ging door een diep dal na de opkomst van de smartphone waardoor de losse navigatiekastjes niet meer werden verkocht, maar kruipt daar nu met nieuwe producten langzaam uit. Ook zet het bedrijf meer in op het verkopen van kaartgegevens en software aan autofabrikanten, wat goed loopt. Het aandeel TomTom is voor 2016 een interessante `turnaround'- kandidaat en wordt ook regelmatig genoemd als overnamekandidaat. Dat laatste is echter al jaren het geval, het wil er maar niet van komen. Misschien in 2016.


AeroVironment

Het Chinese DJI is volgens technologieplatform The Verge met een omzet van een miljard dollar in 2015 de grootste fabrikant van drones ter wereld. DJI heeft echter geen beursnotering. De Amerikaanse concurrent AeroVironment (code AVAV) heeft dat wel. De jaaromzet van AeroVironment is 270 miljoen dollar en het bedrijf is op de beurs 500 miljoen waard. AeroVironment levert vooral aan het Amerikaanse leger, dat de laatste jaren op grote schaal drones inzet in het Midden-Oosten. Op dit moment werkt het bedrijf samen met Lockheed Martin aan een vliegend observatorium. Naast de drones heeft AeroVironment ook een afdeling `Energy Efficiency Systems' (EES), waar producten worden ontwikkeld die gebruikt worden in elektrische auto's, opladers en accu's. Dat is ook een zeer snel groeiende markt, en dat blijft de komende jaren zo. De koers-winstverhouding ligt boven de 60 en dat is de hoge kant, maar dat zijn de groeivooruitzichten natuurlijk ook. Analisten verwachten een groei van 20 procent per jaar. Het is duidelijk dat de markt voor drones volop groeikansen biedt. Dat geldt voor de militaire en commerciële toepassingen, maar ook voor de drone als speeltje voor consumenten die van fotografie, spectaculaire sporten of de natuur houden. Analisten voorspellen dat de markt voor drones de komende jaren snel groter dan 10 miljard dollar per jaar zal zijn. Voor beleggers lijken de aandelen GoPro en AeroVironment de beste kandidaten om mee te liften met de opkomst van de drone. De drones worden steeds kleiner en het is langzamerhand de vraag of het nog om vliegtuigjes gaat of om vliegende camera's. De markten voor actiecamera's en drones beginnen elkaar te overlappen.